BIO

Alexander Cambron

Alexander Cambron

Alexander Cambron is een Westvlaams ondernemer pur sang. Hij combineert gezond verstand, durf, doorzetting en marketing. Een merkwaardig man, thuis op vele fronten.

Geboren op 28 juli 1958 (volop Wereldtentoonstelling), zoon van een handelaar in aardappelen, geniet hij van een zorgeloze en vrolijke jeugd in Poperinge. Na het Sint-Stanislas college wordt hij Licentiaat in de Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1985 wordt hij expert projectleider bij de Europese Commissie, een goedbetaalde job, maar de functie van ambtenaar ligt hem niet. In 1987 wordt hij directeur bij Cegos België (bedrijfsadviseurs), in 1989 richt hij Eurosem op, en bouwt dit uit tot het leidinggevend instituut voor bedrijfsopleidingen in België. In 2000 verkoopt hij Eurosem aan het beursgenoteerde WPP-Ogilvy & Mather (New York – London). Hij participeert en is mede-oprichter van View Interim (uitzendpersoneel), dat verkocht wordt aan het Franse Synergie.

2000: een nieuwe eeuw, een nieuw geluid. Hoogwaardig vastgoed wordt de nieuwe uitdaging. Tien jaar later: tien prachtige realisaties.

Wie is Alexander Cambron? Een intelligente, hard werkende zelfstandige ondernemer, begaafd met een grote creativiteit, en met bijzonder veel gezond verstand. Geen moeilijke woorden, want wat niet eenvoudig gezegd kan worden is de waarheid niet. Een zelfstandig ondernemer: hij had de moed om dikbetaalde jobs te verlaten (de Europese Commissie, Ogilvy), om op eigen benen van nul te herbeginnen.

Zijn karakter? Is rationeel, doet zich in ieder geval (graag) rationeel voor, maar verbergt daarmee een klein hartje, een mens met grote emoties. Denkt met groot genoegen aan zijn jeugdjaren in Poperinge, aan de geboorte van Valentine en Camille, aan de goede vrienden – les compagnons de route. “Alex” voor de vrienden is ook een man van vrienden: hondstrouw, onberekend alles geven, echte vriendschap waarbij alle eigenbelang verdwijnt.

Als zakenman beheerst hij de kunst van de delegatie, en weet zich te omringen met de besten. Hij geeft hen volle vertrouwen, waardeert en eert hen openlijk. Hij bezit de zeldzame combinatie van een goed generalist (de strategie, de grote lijnen, weten wat we willen), en een puntig detaillist (de afwerking, ook het kleine plantje in de grote tuin moet perfect zijn).

Architectuur? Hij staat open en schept van statig klassiek tot progressief hedendaags. Zijn grootste bekommernis: woningen maken waar mensen zich goed voelen, prêt-à-habiter, geen huis maar een thuis. Ruimte voor wat de heer en dame des huizes zo graag willen, een paradijs voor de kinderen, een thuiskantoor met cyberspace, een gulle warmte voor de vrienden, ruimte voor hobby’s, wijn, een tuin met plaats voor dieren. Eigenlijk een letterlijke toepassing van de marketinggedachte: beantwoorden aan de behoeften van mensen.

Zijn drijfveren? Persoonlijk: de grootste vrijheid in denken en in doen. Een onstuimige leeuw (ook zijn sterrenbeeld), een vrije vogel die geniet van zijn vrijheid. Eerbied voor het gegeven woord, voor vriendschap, voor liefde, voor doorzetten, voor hard lachen en bovenmaats relativeren. Geen enkel respect voor jaloersheid, luiheid of arrivisme.

De toekomst? Doorgaan, actief, meer actie dan contemplatie. Eeuwig nieuwsgierig blijven, de wereld afreizen, steeds naar nieuwe dingen zoeken, ontdekken. Maar met echte ondernemers weet men nooit – en gelukkig maar, want zij zijn en blijven de stuwende krachten van de samenleving en zorgen voor energie, vernieuwing en leiding.